Blog

Vybrané tituly Nakladatelství Karolinum za rok 2021

07. 01. 2022 Dominika Jozová, fotograf Vladimír Šigut

Stejně jako v minulém roce jsme pro Vás i letos připravili video s ohlédnutím za vybranými tituly z produkce Nakladatelství Karolinum, které vyšly v roce 2021. Kromě rektora Univerzity Karlovy, prorektora pro tvůrčí a ediční činnost a ředitele nakladatelství své knihy blíže představili autoři Marie Rakušanová, Karel Hvížďala a František Koukolík.

Vzhledem k nejisté situaci jsme i v tomto roce přistoupili místo k tradičnímu setkání s autory v prostorách budovy Karolina k online formě prezentace vybraných titulů, které se nám v průběhu roku podařilo vydat. Celé video můžete zhlédnout na našem Youtube kanále.

Publikace Bohumil Kubišta a Evropa vyšla na přelomu roku 2020 a 2021 a nejen díky svému zpracování se kniha probojovala až do úzké nominace na cenu Magnesia Litera v kategorii naučná literatura. Na počátku prosince tohoto roku se navíc podařilo knihu vydat i v anglickém jazyce pod názvem Degrees of Separation. O tom, jak probíhaly redakční práce na knize, jsme hovořili s redaktorem Václavem Hozmanem. Knihu ve videu představuje její hlavní editorka Marie Rakušanová.

Jména dvojice autorů Karel HvížďalaJiří Přibáň znáte možná již z jejich předchozí společné publikace Hledání dějin (v angličtině kniha vyšla v edici Václava Havla pod názvem In Quest of History). V Hledání odpovědnosti autoři volně navazují na svá předchozí zamyšlení, zabývají se ale zejména palčivými otázkami současnosti. Jak kniha vznikala nám na blogu přiblížila redaktorka Adéla Petruželková a Milan Šusta. Za oba autory knihu ve videu představil Karel Hvížďala.


Ve své kanceláři ve Fakultní Thomayerově nemocnici nás přivítal neuropatolog, spisovatel a publicista František Koukolík, který v našem nakladatelství vydal již řadu úspěšných knih. Ve svých textech přibližuje přístupnou formou čtenářům poznatky o lidském mozku a našem vědomí; jeho poslední publikace Chlap kousl psa: Lidé v roce 2021 je soubor drobných zamyšlení určených širokému okruhu čtenářů. V červenci byl František Koukolík hostem na Českém rozhlase Radiožurnálu – rozhovor s Lucií Výbornou si můžete pustit zde.


V roce 2021 se podařilo zrealizovat jeden z největších projektů nakladatelství – vydat publikaci Mařatkova gastroenterologie pod vedením hlavního editora Miroslava Zavorala. Jak kniha i její elektronická verze (m-kniha) vznikala, nám v rozhovoru prozradila redaktorka Jana Jindrová.

Pro přehled naší produkce a připravovaných titulů si můžete prolistovat naše katalogy.

Děkujeme rektorovi Univerzity Karlovy profesoru Tomáši Zimovi, prorektorovi pro tvůrčí a ediční činnost profesoru Janu Roytovi, paní docentce Marii Rakušanové, Karlu Hvížďalovi a doktoru Františku Koukolíkovi za jejich ochotu a čas při tvorbě videa. Na video z minulého roku se můžete podívat zde. Zároveň děkujeme Danielovi Hotovému za natáčení i veškerou postprodukční práci.

Děkujeme za přízeň a těšíme se na setkání v roce 2022.

Vaše Nakladatelství Karolinum