HISTORICKÁ SOCIOLOGIE
HISTORICKÁ SOCIOLOGIE

Interdisciplinární časopis se zaměřuje především ze sociologického, politologického a historického hlediska na problematiku dlouhodobých sociálních procesů a trendů, modernizace, globalizačních tendencí a vlivů. Časopis vytváří širší platformu pro badatele v historických sociálních vědách. Epistemologické pole časopisu není striktně ohraničené a počítá s přesahy do civilizacionistiky, kulturní sociologie a dalších spřízněných oblastí.

Časopis vydává nakladatelství Univerzity Karlovy v Praze Karolinum ve spolupráci s Fakultou humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze.

Historická sociologie je vědecký časopis s otevřeným přístupem, což znamená, že veškerý obsah je volně k dispozici bez poplatku pro uživatele nebo instituci. Uživatelé mohou číst, stahovat, kopírovat, distribuovat, tisknout, vyhledávat nebo odkazovat na plné texty článků v tomto časopise, aniž by potřebovali předchozí povolení od vydavatele nebo autora.

Recenzovaný vědecký časopis vychází dvakrát ročně, v červnu a v prosinci.

Časopis je abstraktován a indexován v CEEOL, CEJSH, DOAJ, EBSCO, Emerging Sources Citation Index, ERIH PLUS, OAJI, recensio.net, Scopus, SSOAR, Ulrichsweb.

Dlouhodobou archivaci elektronického obsahu časopisu zajišťuje Portico.

HISTORICKÁ SOCIOLOGIE, Vol 14 No 2 (2022), 27–48

Society and Language: Debates Surrounding the National Language in Belarusian Society at the Beginning of the 1990s

Alena Marková

DOI: https://doi.org/10.14712/23363525.2022.15
zveřejněno: 15. 11. 2022

Abstract

The dissolution of the Soviet Union at the end of the 1980s and beginning of the 1990s sparked a wave of political and national emancipation in its republics that led to the creation of new successor states. This also applied to the former Belarusian Soviet Socialist Republic (BSSR), which declared its independence on 27 July 1990. Even before this, however, a project concerning a wholly new and groundbreaking law was introduced in the country for public debate. According to the law, the Belarusian language – as the national language of the majority population – would become the one and only state and official language in the republic.

klíčová slova: Belarusian society; national language; 1990s; post-socialist transformation; nationalism; national emancipation

reference (5)

1. Kasciuk, Michail (ed.) [1995]. Narysy historyji Bielarusi 2. Minsk: Bielaruś.

2. Marková, Alena [2021]. The Path to a Soviet Nation. The Policy of Belarusization. Paderborn: Brill Schöningh.

3. Viedamasci Viarchoŭnaha Savieta Respubliki Bielaruś 30 [1991]. Minsk: Viarchoŭny Saviet Respubliki Bielaruś.

4. Viedamasci Viarchoŭnaha Savieta Respubliki Bielaruś 31 [1991]. Minsk: Viarchoŭny Saviet Respubliky Bielaruś.

5. Zakon Bielaruskaj Savieckaj Sacyjalistyčnaj Respubliki ab movach u Bielaruskaj SSR: pryniaty na čatyrnaccataj sessii Viarchoŭnaha Savieta Bielaruskaj SSR adzinaccataha sklikannia, 26 studzienia 1990 h. [1990]. Minsk: Bielaruś.

Creative Commons License
Society and Language: Debates Surrounding the National Language in Belarusian Society at the Beginning of the 1990s is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

230 x 157 mm
vychází: 2 x ročně
cena tištěného čísla: 120 Kč
ISSN: 1804-0616
E-ISSN: 2336-3525

Ke stažení