HISTORICKÁ SOCIOLOGIE
HISTORICKÁ SOCIOLOGIE

Interdisciplinární časopis se zaměřuje především ze sociologického, politologického a historického hlediska na problematiku dlouhodobých sociálních procesů a trendů, modernizace, globalizačních tendencí a vlivů. Časopis vytváří širší platformu pro badatele v historických sociálních vědách. Epistemologické pole časopisu není striktně ohraničené a počítá s přesahy do civilizacionistiky, kulturní sociologie a dalších spřízněných oblastí.

Časopis vydává nakladatelství Univerzity Karlovy v Praze Karolinum ve spolupráci s Fakultou humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze.

Historická sociologie je vědecký časopis s otevřeným přístupem, což znamená, že veškerý obsah je volně k dispozici bez poplatku pro uživatele nebo instituci. Uživatelé mohou číst, stahovat, kopírovat, distribuovat, tisknout, vyhledávat nebo odkazovat na plné texty článků v tomto časopise, aniž by potřebovali předchozí povolení od vydavatele nebo autora.

Recenzovaný vědecký časopis vychází dvakrát ročně, v červnu a v prosinci.

Časopis je abstraktován a indexován v CEEOL, CEJSH, DOAJ, EBSCO, Emerging Sources Citation Index, ERIH PLUS, OAJI, recensio.net, Scopus, SSOAR, Ulrichsweb.

Dlouhodobou archivaci elektronického obsahu časopisu zajišťuje Portico.

HISTORICKÁ SOCIOLOGIE, Vol 14 No 2 (2022), 141–148

Situovaná (auto)mobilita ve venkovském mikroregionu

[Situated (Auto)mobility in the Rural Microregion]

Bohuslav Šalanda

DOI: https://doi.org/10.14712/23363525.2022.21
zveřejněno: 15. 11. 2022

Abstract

The paper examines the assumptions and conditions of (auto)mobility in a rural microregion in eastern Bohemia, specifically in the localities of municipalities of Široký Důl and Trstěnice. In this manner situated mobility becomes an important part of the research. Using this background, the relationships of transport users to mobility, their experiences, ideas and opinions are studied. Knowledge included in the study was obtained through the author’s own field research. The overall picture of historical development of motoring would not be complete without rural environment forming specific conditions for this area of practical human activity.

klíčová slova: conditions of (auto)mobility; experiences; opinions; Široký Důl; Trstěnice

reference (5)

1. Šalanda, Bohuslav - Štemberk, Jan a kol. [2019]. České století motorismu I. Kulturní roviny českého motorismu. Praha: Karolinum.

2. Šalanda, Bohuslav [2008]. Česká vesnice Široký Důl. Kolín: Nezávislé centrum pro studium politiky.

3. Štemberk, Jan - Jakubec, Ivan - Šalanda, Bohuslav [2020]. Automobilismus a česká společnost. Praha: Karolinum.

4. Šuman-Hreblay, Marián[2015]. Dvě století českých automobilů. Brno: CPress.

5. Tuček, Jan [2009]. Auta východního bloku. Praha: Grada.

Creative Commons License
Situovaná (auto)mobilita ve venkovském mikroregionu is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

230 x 157 mm
vychází: 2 x ročně
cena tištěného čísla: 120 Kč
ISSN: 1804-0616
E-ISSN: 2336-3525

Ke stažení