tištěná kniha e-kniha
Lyrická gesta

Lyrická gesta

Rabaté, Dominique

témata: literární věda
edice: Studia poetica

brožovaná, 208 str., 1. vydání
překlad: Pokorný, Martin
vydáno: březen 2023
ISBN: 978-80-246-5438-6
doporučená cena: 260 Kč

E-shop

Anotace

Svým vstupem do světa báseň utváří prostor, v němž se ocitá. Prostřednictvím lyrických gest klade otázky, otevírá, volá, slibuje, dává či uchovává. Dominique Rabaté v sérii esejů ukazuje na příkladech autorů jako Baudelaire, Apollinaire, Frénaud, Bonnefoy nebo Michaux způsob, jímž tato gesta-pohyby napomáhají překračovat hranice řeči směrem k obrazovosti a navracejí jazyku jeho účinnost ve snaze dospět k něčemu, co stojí zcela mimo něj. Čtením básně se tak podílíme na dobrodružství, jež započal autor, když pokynul svou rukou směrem za obzor, o němž jsme si doposud mysleli, že je nedosažitelný.

Recenze

Rabatého knihu tak lze chápat nejen jako pozvání k aktualizaci, obohacení a novému promyšlení některých pojmů uvažování o lyrice zažitých v českém kontextu – nejen představu gesta zatíženou strukturalismem, ale především sveřepou konvenci lyrického subjektu, která mnohdy zcela postrádá obsah i opodstatnění; lze ji přijmout také jako důležité doplnění vlivné knihy Jonathana Cullera Teorie lyriky.
Jakub Vaněk (PLAV, 11. 10. 2023)

Akce k titulu

  • Poezie v otázkách

    Večerem věnovaným edici Studia poetica a posledním dvěma vydaným svazkům provedli Josef Hrdlička, Mariana Machová, Justin Quinn, Daniela Theinová a Josef Vojvodík.

Nejnovější tituly v edici

Ke stažení