Blog

Publikace Nakladatelství Karolinum k 17. listopadu

17. 11. 2022 Dominika Jozová, photographer Vladimír Šigut

V průběhu let jsme v našem nakladatelství vydali hned několik knih, kterými si připomínáme Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva

Trpké vzpomínky na 17. listopad

Zdeněk Pousta (ed.)

Předkládaný sborník, vycházející u příležitosti Mezinárodního dne studentstva – Dne boje za svobodu a demokracii, který je doplněný řadou fotografií, má přispět k poctivým snahám, aby se na události před 75 lety nezapomínalo. Do předkládané publikace je zařazeno proto i několik původních textů z roku 1945. Byly psány velice emotivně, a mají i dokumentární vypovídací hodnotu o době svého vzniku. Navíc tyto před bezmála sedmdesáti lety uveřejněné články nejsou dnes zcela běžně dostupné. Na ně navazují čtyři svědectví vězněných studentů, napsaná v posledních deseti letech, a informace člena exilového studentského výboru MUDr. Karla Macháčka o činnosti našich tehdejších studentů-vojáků v Anglii.

Druhou, poválečnou část, uvádí projev a poselství prezidenta republiky Edvarda Beneše, dále text úvodníku jednoho z hlavních organizátorů světového studentského kongresu v Praze JUDr. Vojtěcha Jandečky, respektované osobnosti studentského hnutí a politického vězně padesátých let. Pro ukázku následují tři projevy, pronesené při každoročních vzpomínkách u Hlávkovy koleje a u Památníku Ruzyň 1939–1941 v areálu bývalých kasáren 17. listopadu v Praze-Ruzyni. Na ně navazuje článek ing. Josefa Jíry z roku 2001 o jeho marné snaze obnovit důstojný původní název mezinárodního svátku 17. listopadu.


Studentské hnutí odporu

Josef Šárka

S osobností Josefa Šárky (1918–2008) se pojí význačné mezníky boje proti totalitním režimům v Československu: 17. listopad roku 1939 a roku 1989. Přítomný svazek přináší dva Šárkovy vzpomínkové texty, v nichž autor vzpomíná na události roku 1939, na věznění v koncentračním táboře Sachsenhausen, na život v protektorátu i na život v Československu v období komunistické diktatury a na rok 1989.


Ve jménu života vašeho...

Pavel Bratinka, Veronika Dudková, Ladislav Hejdánek, Lukáš Hoch, Jakub Jareš, Miloš Rejchrt, Pavel Suchánek, Jiřina Šiklová, Barbora Topolová

Studentský sborník Ve jménu života vašeho... patřil v roce 1991 mezi první publikace našeho nakladatelství. Tehdy přelomová kniha přinesla množství dobových dokumentů a svědectví připomínajících čin Jana Palacha, Jana Zajíce a Evžena Plocka a reflektovala události Palachova týdne, jimiž v lednu 1989 začaly veřejné protirežimní aktivity nezávislých iniciativ nabývat celospolečenského dosahu.
Po téměř třiceti letech vychází sborník v nové grafické úpravě a doplněný o texty evangelického faráře Miloše Rejchrta, socioložky Jiřiny Šiklové a historika Jakuba Jareše, které rozšiřují původní blok statí a úvah (Jindřich Chalupecký, Ladislav Hejdánek, Josef Zvěřina aj.). Jeho vydáním si připomínáme padesát let od smrti Jana Palacha a dalších sebeupálených i výročí listopadového boje za svobodu a demokracii a další ideály, v nichž jejich odkaz došel naplnění.
V knize jsou reprodukovány fotografie Dagmar Hochové, Miloše Schmiedbergera a Lubomíra Kotka a řada archivních materiálů.


Sto studentských revolucí

Miroslav Vaněk a kol. 

Kniha přináší jedinečná svědectví stovky studentských aktérů listopadové revoluce 1989, jejichž prostřednictvím zachycuje život v časech tzv. normalizace a v okamžicích pádu režimu. Po historickém a metodickém úvodu do problematiky a interpretaci rozhovorů následuje 65 rozhovorů s vysokoškolskými studenty z Čech, Moravy a Slezska ze souboru pořízeného v letech 1996 až 1998. První vydání (1999) významně pomohlo k etablování orální historie v rámci tuzemského výzkumu soudobých dějin. Druhé, rozšířené vydání knihy obsahuje nově zařazenou studii o dějinách a paměti několika generací studentů a studentek z klíčových období českých moderních dějin a také ohlédnutí za ohlasem prvního vydání ve veřejném prostoru.


Sametová revoluce po 30 letech/ The Velvet Revolution 30 Years After

Daniel Kroupa, Monika MacDonagh-Pajerová, Jolyon Naegele, Jan Sokol, Olga Sommerová

Daniel Kroupa, Monika MacDonagh-Pajerová, Jolyon Naegele a Jan Sokol se v rozhovorech s Olgou Sommerovou a Petrem Placákem vracejí k událostem sametové revoluce. Nejde jen o vzpomínky přímých účastníků, ale především o úvahy o naší nedávné historii a hodnotách, které nás formovaly a formují. V rozhovorech i bohatém fotografickém doprovodu sledujeme cestu k Listopadu, dramatické události konce roku 1989 a také zamyšlení nad tím, co nám změna přinesla a jaký svět společně vytváříme. Osobnosti, které zastupují různé generace, profese i názory, představují mnohostranný pohled na naše žité dějiny a odpovědnost, kterou vůči nim a budoucím generacím neseme.


Otisky sametové revoluce

Petr Agha, Jan Géryk (ed.)

Studie o osudech českého devětaosmdesátého nabízejí historický a teoretický základ pro kritická zamyšlení nad zobrazováním listopadu 1989 ve veřejném prostoru. Třicetileté výročí sametové revoluce bylo příležitostí znovu promýšlet nejen zakladatelské mýty postkomunistického českého státu, ale také současného stavu zemí středoevropského regionu či evropského projektu jako celku. Disciplinárně různorodá kolektivní monografie (jednotlivé kapitoly jsou ukotveny v historii, právu, politické teorii či mediálních studiích) tak vede čtenáře ke kritické reflexi sametové revoluce a více než třiceti let, které po ní následovaly.


17 fakult 17. listopadu

Michal Zima (ed.)

Kniha přináší jedenadvacet rozhovorů s přímými účastníky převratných listopadových událostí roku 1989, které shodně prožívali jako studenti nebo učitelé Univerzity Karlovy. Autentickou atmosféru sametové revoluce přibližují z nejrůznějších úhlů pohledu a s odlišnými důrazy, takže výsledný obraz rozhodně není černobílý. Představuje cenný historický dokument o jednom z klíčových momentů našich dějin a současně poutavou a inspirativní četbu, která nám klade řadu dalších otázek směřujících do budoucnosti.