Blog

Katalog novinek PODZIM 2020

16. 09. 2020 Dominika Jozová

Podzim už klepe na dveře a s ním přichází katalog novinek, které pro vás máme na podzim a zimu nachystané.

Pro všechny milovníky umění máme dobrou zprávu! Po vydání České secese Petra Wittlicha se můžete těšit na publikaci o českém malíři Bohumilu Kubištovi, jejíž editorkou je Marie Rakušanová, docentka Ústavu pro dějiny umění na Filozofické fakultě a někdejší kurátorka Galerie hlavního města Prahy. Kniha Bohumil Kubišta a Evropa detailně sleduje Kubištovu tvorbu a čtenáři předkládá ucelený obraz vývoje jeho díla ve vztahu k evropskému avantgardnímu umění. Publikace doplněná o více než 750 ilustrací a názorné mapy odráží Kubištovy kontakty s centrálními i regionálními kulturními středisky počátku 20. století.

Soubor esejů Alessandra Portelliho vyjde v překladu Jany Tomečkové v edici Orální historie a soudobé dějiny. Portelliho Smrt Luigiho Trastulliho a jiné příběhy nabízí čtenářům inovativní přístup k orální historii s interdisciplinární a multikulturní perspektivou. Orální historie pro Portelliho není pátrání po pravdivější skutečnosti a přímé zkušenosti, ale perspektiva, která nás upozorňuje na prchavou podstatu historické pravdy jako takové.

V překladu Ladislava Nagye vyšly hned dva nové tituly od bulharského politologa Ivana Krasteva. Prvním překladovým titulem je Světlo, které pohaslo, které napsal spolu s americkým politologem Stephenem Holmesem. V textu Už je zítra? Krastev doplňuje a komentuje svůj esej Sedmi lekcí z globální krize a reaguje na svět zasažený pandemií nového koronaviru. Oba tituly vyšly v edici Politeia.  

Za pozornost jistě stojí i poslední přírůstek naší nejnovější edice Studia PoeticaPoezie v exilu Josefa Hrdličky, který vyšel ve stejné edici i v anglické verzi. V edici věnované zahraniční bohemistice, kterou vede Radim Kopáč, pak vyšel výbor textů polského básníka, prozaika a literárního vědce Leszeka Engelkinga Komu múza přeje s příznačným podtitulem Od Máchy k Topolovi.

A na který z našich titulů se nejvíce těšíte vy?