Blog

Svět knihy 2023: Program Nakladatelství Karolinum

19. 04. 2023 Nakladatelství Karolinum, fotograf Vladimír Šigut

Srdečně Vás zveme na knižní veletrh Svět knihy Praha 2023, který se uskuteční 11.–14. 5. 2023 v Křižíkových Pavilonech na pražském Výstavišti.

 

PROGRAM

 

Čtvrtek 11. 5. 18:00 / Mimo výstaviště / Čítárna Kampusu Hybernská

Sari gelin a literatura kavkazského regionu

Téma: Autoři bez hranic, Literatura faktu

Spolupořádá: Kampus Hybernská, revue Prostor

Účastníci: Petra Košťálová, Ivana Bozděchová, Klára Choulíková, Zuzana Kříhová

Večerem věnovaným literatuře kavkazské oblasti a sbírce ázerbájdžánských povídek Sari gelin provedou editorky knihy Ivana Bozděchová z Ústavu českého jazyka a teorie komunikace FF UK a Klára Choulíková z Ústavu filosofie a religionistiky FF UK společně s Petrou Košťálovou z Ústavu východoevropských studií FF UK a Zuzanou Kříhovou z Katedry Blízkého východu FF UK.

Literární večery v dramaturgii redakce revue Prostor v Čítárně HYB4 jsou realizovány s finanční podporou hl. m. Prahy, Ministerstva kultury a Státního fondu kultury ČR.


Pátek 12. 5. 15:00 / Sál mluveného slova

Francouzský pohled na české dějiny

Téma: Autoři bez hranic, Literatura faktu

Spolupořádá: Francouzský institut v Praze, CEFRES

Účastníci: Marie-Élizabeth Ducreux, Ivana Čornejová, Zdeněk Hojda, Adéla Stříbrná

Prezentace knihy: M.-É. Ducreux Kultura – zbožnost – symbolická politika. Debata ozřejmí důvody, které přivedly prof. Marii-Élizabeth Ducreux ke studiu českých dějin a duchovní kultury 17. – 18. století. Zdůrazní její hluboké zaujetí tématem a uplatnění francouzských metodologických postupů na výklad české historie i hlubokou znalost písemných pramenů.


Sobota 13. 5. 17:00 / Velký sál

Město v bouři

Téma: Literatura faktu

Účastníci: Richard Biegel, Vladimir 518

Debata Richarda Biegela a Vladimira 518 (nejen) nad knihou Město v bouři. Kniha představuje urbanistické a architektonické osudy historického centra Prahy v době, kdy se měnilo z malebného souměstí v ambiciózní velkoměsto.


Neděle 14. 5. 13:00 / Autorský sál

Karel Hvížďala a Jiří Přibáň: Hledání smyslu

Téma: Literatura faktu

Účastníci: Karel Hvížďala, Jiří Přibáň, Lenka Bradáčová, Petr Fischer, Miroslav Petříček, Petr Pithart, Klára Vlasáková

Poslední svazek dialogické trilogie představí Petr Pithart, Miroslav Petříček, Lenka Bradáčová, Klára Vlasáková a Petr Fischer. Publikace volně navazuje na knihy Hledání dějin a Hledání odpovědnosti. Hudbou doprovodí Jiří Stivín.


 

AUTOGRAMIÁDY NA STÁNKU

NAKLADATELSTVÍ KAROLINUM (KD 102)

 

PÁTEK 12. 5. 11:00

Představení novinek Fakulty humanitních studií UK

Jarka Vrbová: Norský svět

Václav Hájek: Na hraně všednosti

Ivan Šlapeta: Stín ve tmě mizí

Ladislav Benyovszky: Myšlení z hlediska celku

Tomáš Korbel: Čeští architekti a stavitelé v 19. století

 

SOBOTA 13. 5.

13:00

Tereza Matějčková: O filosofické rezignaci

Autogramiáda Terezy Matějčkové ke knize Kdo tu mluvil o vítězství?. Autorka ve své knize nabízí víc než dějiny pojmu nebo tematické čtení odkazu známých myslitelů – svěží pohled na nově položenou otázku po sebepřijetí a růstu.

15:00

František Koukolík: Kočka se čtyřmi ocasy

Autogramiáda Františka Koukolíka u příležitosti vydání knihy Kočka se čtyřmi ocasy. Autor je neuropatolog a propagátor vědy, přednáší a věnuje se vědecké esejistice. Byl dekorován řadou oborových cen a v roce 2018 pasován na rytíře.

18:00

Richard Biegel

Autogramiáda Richarda Biegela k jeho knize Město v bouři. Kniha představuje urbanistické a architektonické osudy historického centra Prahy v období, kdy se měnilo z malebného historického souměstí v ambiciózní velkoměsto.

NEDĚLE 14. 5.

14:00

Karel Hvížďala a Jiří Přibáň: Hledání smyslu

Autogramiáda Karla Hvížďaly a Jiřího Přibáně ke knize Hledání smyslu. V hledání je podle autorů skryta naše základní životní zkušenost; smysl je spíše pohyblivým terčem. Kniha volně navazuje na knižní dialogy Hledání dějin a Hledání odpovědnosti.