tištěná kniha e-kniha
Seven Days to the Funeral

Seven Days to the Funeral

Rozner, Ján

témata: beletrie, bohemistika, biografie a paměti
edice: Modern Slovak Classics

brožovaná, 488 str., 1. vydání
překlad: Sherwood, Julia - Sherwood, Peter
vydáno: únor 2024
ISBN: 978-80-246-5633-5
doporučená cena: 490 Kč

E-shop

Anotace

Autofikční román z temného období po sovětské invazi v roce 1968 nastoluje otázky o individuální a společenské paměti, traumatu a vině. Autor a jeho žena Zora Jesenská byli významnými osobnostmi slovenského kulturního života a jako tváře uvolnění 60. let byli posrpnovým režimem ostrakizováni. Pohřeb Z. Jesenské v roce 1972 se stal politickou událostí a jeho účastníci čelili exemplárním perzekucím.
Sedem dní do pohrebu je detailním popisem týdne po manželčině smrti a historickým záznamem o ničivých dopadech začátku normalizace. Rozner píše s krutou upřímností nejen o sobě, svých emocích a zkušenostech z minulosti, ale i o klíčových osobnostech slovenského veřejného života. Zároveň vypráví dojemný milostný příběh nepravděpodobného páru. Kniha byla poprvé vydána až několik let po autorově smrti, v roce 2009, a vyvolala na Slovensku vlnu diskuzí. Anglický překlad je doprovozen doslovem I. Taranenkové a osobní překladatelskou poznámkou/vzpomínkou J. Sherwood.

Recenze

Julia Sherwood reads from Ján Rozner's Seven Days to the Funeral on Translators Aloud YouTube channel. The video is available here.

Nejnovější tituly v edici