Geologie médií

Geologie médií

Parikka, Jussi

témata: média a komunikace, filozofie
edice: Studia nových médií

e-kniha, 1. vydání
překlad: Petříček, Jan
vydáno: březen 2020
ISBN: 978-80-246-4560-5
formáty e-knihy PDF
doporučená cena: 200 Kč

E-shop

Anotace

Geologie médií vychází z perspektivy materialistického a post-antropocentrického myšlení, které klade důraz na vztah kultury k materiálním skutečnostem, jež ji podmiňují. Jussi Parikka svět médií zkoumá jako hmotnou součást geologické sféry: zabývá se například procesy těžby, které umožňují jejich vznik, nebo jejich posmrtným životem v podobě elektroodpadu a budoucích fosilií. Popisuje environmentální, sociální a ekonomický kontext novomediální kultury a rozbíjí iluze o její „čistotě“ a „imaterialitě“. Jeho kniha není jen důležitým příspěvkem k debatám o mediálních technologiích, novém materialismu a antropocénu, ale také průvodcem po současné umělecké praxi, která na tyto fenomény reaguje.

Recenze

Co všechno můžeme chápat jako médium? Finský teoretik médií Jussi Parikka působící na University of Turku tento termín pojímá osobitým způsobem. Typem „média“ je pro něj kupříkladu prach, který přes dlouhé vzdálenosti přepravuje minerály a kovy a z hlediska filozofa v sobě koncentruje celou řadu společenských, politických a mediálních témat: „Kovy a mikroby, perzistentní organické škodliviny a pesticidy“. Médiem je pro autora i led, jehož vrstvy zaznamenávají chemické transformace naší planety, stejně jako korály, jež „můžeme považovat za nahrávací přístroje uchovávající dokonce miliony let starou minulost“, za prostředek zaznamenávající stopy antropocénu i jaderného věku.
Jan Lukavec (iLiteratura.cz)

„Parikkovy úvahy jsou sice radikální, ale je potřeba slyšet také hlasy vně mainstreamového nadšení a humbuku kolem nových technologií a uvědomit si, že nás nespasí.“
Lenka Lindaurová (Deník N, 21. 5. 2020)

Parikka svým teoretickým mixem provokuje, inspiruje a jen dokazuje, že pro pochopení dnešního ekosystému médií potřebujeme opravdu komplexní pohled a nová spojenectví. V jeho podání jsou totiž média klíčem k porozumění planetě.
Miloš Hroch (SALON Právo)

Parrika teorie z mediálních studií obohacuje o ekologický rozměr a vyzývá k větší citlivosti: bez znalosti přesného složení technologií z minerálů, kovů a chemikálií nemůžeme médiím porozumět. Ostatně, každý s sebou nosí kusy hornin v podobě smartphonu.
Miloš Hroch (Respekt 34/2020; str. 59)

Rozhovor s Jussim Parikkou vedl v pořadu Vinohradská 12 Matěj Skalický. Jeho záznam si můžete pustit na stránkách iRozhlasu.

Nejnovější tituly v edici