Blog

Vzpomínka ředitele Nakladatelství Karolinum Petra Valo

21. 02. 2020 Petr Valo

Neříkejte mi pane řediteli...

Neříkejte mi pane řediteli, doktorem ale jsem. To byla jedna z prvních vět, které zazněly při našem seznamování. Je to už deset let, co Vám nemůžu říkat pane doktore.  Z hovorů ve Vaší tehdy stále zakouřené kanceláři – a nejen z nich, vždyť „ukázaná platí“ – mi uvízlo v paměti Vaše „neředitelské“: pracovat, přemýšlet, debatovat, rozvíjet nakladatelství i sebe. A vím, že to Vám dávalo sílu bojovat s těžkou nemocí.

Jaroslav Jirsa

V tomto krátkém textu bych Vám chtěl za nakladatelství, za univerzitu i za sebe hlavně poděkovat. Vy byste mě ovšem odbyl a ptal se, jak to jde, zda už jsme vydali tu či onu monografii, kdo dodal a nedodal slíbený rukopis atd. Tak tedy nejdřív špatné zprávy a pak to další – to byla Vaše slova uvozující většinu hovorů. Ty špatné zprávy Vám v duchu říkám pořád, to ostatní ale také. Tak tedy, pane doktore, stále jsme ještě nevydali Horynovu novou monografii o J. B. Santinim. I jiné knihy jsme dotáhli do konce snad až příliš pozdě. A protože svou vzpomínku zveřejňuji, přidám i pár dobrých zpráv: knihy nám kupují po celém světě; mezi služby autorům a čtenářům jsme přidali e-knihy; velký ohlas zaznamenala výpravná Barokní architektura v Čechách, o níž jste ještě hovořil s prof. Mojmírem Horynou. 

A ještě jedno dobré sdělení: svět univerzitních nakladatelů se dnes točí kolem Otevřeného přístupu tedy Open Access, který zosobňuje myšlenku, jejíž jste byl přívržencem. Nicméně elektronizace, digitalizace, data, metadata apod. nezpochybňují to, co jste mně i ostatním svým příkladem vštípil: dobrá kniha je prostě dobrá kniha.

Děkuji Vám, pane doktore.

Petr

Jaroslav Jirsa (1. 2. 1943 – 22. 2. 2010) byl od roku 1994 do roku 2009 ředitelem univerzitního nakladatelství Karolinum.