Blog

Knižní tipy #5

30. 10. 2020 Václav Hozman, fotograf Dominika Jozová

Páté tipy redakce pro vás sepsal náš redaktor Václav.

Knížka Přemysla Houdy Normalizační festival vyšla na sklonku minulého roku a vzbudila živý zájem nejen odborné veřejnosti. Při jejím představení v Knihovně Václava Havla se rozpoutala vášnivá debata (záznam lze zhlédnout), do které rázně vstoupil také jeden z aktérů Vladimír Merta a ohradil se proti tomu, jak je v knížce představovaný. To mě přesvědčilo o tom, že Houdův text – kromě toho, že je na odbornou literaturu velice čtivý a do jisté míry i zábavný – nabízí nové pohledy i otevírá otázky, jak po třiceti letech od pádu komunismu v Československu nahlížet na život v tzv. normalizaci. Rozhodně to není černobílá knížka a stojí za to si ji prolistovat.


Hrabalovská knížka polské editorky Joanny Goszczyńské možná zůstala poněkud stranou, a to ze dvou důvodů: jednak nemohla být letos na jaře prezentována tak, jak by si zasloužila, a jednak také proto, že nese označení sborník z konference. Přitom se jedná o koncepčně promyšlený celek obsahující texty od renomovaných českých a polských literárních vědců, které přinášejí nové zajímavé postřehy k Hrabalovu dílu. Za pozornost stojí především pasáže zabývající se problematikou překladu Hrabalových textů. A ta obálka s použitím fotografie Milana Jankoviče, ta se prostě povedla.


Učební texty

Vysokoškolské učebnice představují důležitou součást produkce našeho univerzitního nakladatelství. Jsou službou studentům i pedagogům. Zahrnují rozličná témata od odborných lékařských textů až po jazykové učebnice. Témata některých z nich jsou vskutku zajímavá, třeba takové vojenské plavání...


Václav Hozman (* 1986) v Nakladatelství Karolinum pracuje jako redaktor od roku 2013. Připravuje učební texty a odborné publikace nejrůznějšího zaměření a rozličných témat.