tištěná kniha
Teorie zahálčivé třídy Připravujeme
SLON – KLAS

Teorie zahálčivé třídy

Ekonomická analýza institucí

Veblen, Thorstein

témata: sociologie
edice: SLON – KLAS

brožovaná, 356 str., 2. vydání
překlad: Ogrocká, Jana
vydáno: 2024
ISBN: 978-80-246-5152-1
doporučená cena: 420 Kč

Anotace

Kniha patří k nejslavnějším a současně nejvýznamnějším pracím z tzv. kritické sociologie. Veblen v této své knize podal první systematickou analýzu životního způsobu, který je důsledkem společenské organizace založené více na motivu peněžního zisku než tzv. instinktu dobré práce. Jeho brilantní analýza a kritika společnosti zakládající se pouze na majetkovém soutěžení je – ač jí je více než sto let – stále aktuální. V soudobé sociologické literatuře se ostatně uvádí jako zakladatelské dílo sociologie spotřeby, sociologie módy a teorie konzumní společnosti.

Američané vyprodukovali nejpevnější a nejsoudržnější druh peněžní a obchodní civilizace. Vyprodukovali ale také její nejkonzistentnější kritiku. A v ní je hlavní smysl díla Thorsteina Veblena. (Max Lerner)

Thorstein Veblen je nejlepším kritikem Ameriky, jakého kdy tato země měla. Jeho jazyk je dnes součástí jazyka sečtělého Američana a jeho práce jsou nejvýznamnějším příspěvkem k americké intelektuální sebereflexi. Veblen byl kacířem, a přesto jsou jeho názory součástí kánonu amerického společenskovědního myšlení. Říká se dokonce, že neexistuje jiný model kritiky, než je kritický kánon stanovený Veblenem. (Charles W. Mills)

Nejnovější tituly v edici