Výživa v geriatrii a gerontologii

Výživa v geriatrii a gerontologii

Vágnerová, Tereza a kol.

témata: gerontologie, lékařské vědy

e-kniha, 1. vydání
vydáno: listopad 2020
ISBN: 978-80-246-4641-1
formáty e-knihy PDF
doporučená cena: 180 Kč

E-shop

Anotace

Senioři tvoří v klinické péči nadpoloviční většinu pacientské populace a jejich počet celosvětově progresivně roste. S narůstajícím počtem geriatrických pacientů se zvyšuje i prevalence nutričních poruch pro stáří typických, a tedy i nutnost lépe rozumět této specifické – především nutriční – problematice.
Předkládaný učební text srozumitelnou a přehlednou formou čtenáře seznamuje s tímto aktuálním a složitým tématem. Obecná část se zaměřuje na geriatrii jako medicínský obor, demografické stárnutí populace, nemocnost, fyziologické změny ve stáří, geriatrické syndromy, funkční geriatrické hodnocení a problematiku multidisciplinární péče v geriatrii. Speciální část cílí na vyšetření a hodnocení nutričního stavu, diagnostiku nutričních poruch a konkrétní choroby, které mohou přímo či nepřímo ovlivňovat nutriční stav seniorů. Každá kapitola obsahuje klíčová slova, učební cíle a zkušební otázky, které slouží k ucelení a zopakování poznatků z jednotlivých kapitol.
Učebnice je určena především studentům a absolventům nutriční terapie se zájmem o oblast geriatrické (léčebné) péče, základní literaturou se pak stávají pro studenty nutriční terapie ve specializačním programu.