e-kniha
Vize zdaru, vize zmaru

Vize zdaru, vize zmaru

Proměny církví v Česku a na Slovensku v kontextu restitucí

Spalová, BarboraLukeš Rybanská, Ivana a kol.

témata: ekonomie a finance, náboženství, sociologie

e-kniha, 1. vydání
vydáno: leden 2024
ISBN: 978-80-246-5684-7
formáty e-knihy PDF
doporučená cena: 250 Kč

E-shop

Anotace

Jak české a slovenské církve přemýšlejí o budoucnosti? Jak hospodaří, investují a spravují půdu? Jak vidí svou roli ve společnosti? Odpovědi na tyto otázky nabízí kolektivní monografie antropologů, sociologů i ekonomů o proměnách církví v Česku a na Slovensku v kontextu restitucí. Osm kapitol zachycuje dění ve třech denominacích – v římskokatolické církvi, v Českobratrské církvi evangelické / Evanjelické cirkvi augsburského vyznania a v Bratrské jednotě baptistů.
Těžištěm knihy jsou antropologické kapitoly zachycující změny církevního života uvnitř i navenek. Výzkum postavení církví v dnešní české a slovenské společnosti zavedl autorský kolektiv do škol a lesů, na tiskové konference i do téměř zbořených kostelů; za lidmi od Jasova přes Gemer, Zamaguří, Oravu a Vysočinu až po Prahu a Plzeňsko.
Pro lepší porozumění tématu jsou v knize zařazeny kapitoly, které shrnují proměny právních norem týkajících se církví a náboženských společností a jejich financování v Československu, Česku a na Slovensku, a kapitoly popisující vývoj mediálních debat o církvích, restitucích a odluce církví od státu.
Publikace představuje církve v jejich málokdy zobrazované pluralitě a v rozmanitosti otázek, které si kladou při hledání smysluplných cest vpřed, a ukazuje přehodnocování jejich poslání či učení se novým věcem, jako je udržitelné zemědělství nebo investování do finančních nástrojů.

Recenze

I pokud nepřijmeme optimistickou vizi (většiny) autorů knihy, můžeme konstatovat, že přes některé nedostatky přinesli důkladný vhled do vnitřního života a mechanismů fungování několika církevních společenství, inspirativní i pro další a důležitý
pro celou společnost, pro jejíž většinu je církevní religiozita „vysokoprahová, zvnějšku nesrozumitelná“ (s. 235). Přispějí-li Vize zdaru, vize zmaru k porozumění, že moc, peníze a predátorství nejsou tím (jediným), proč věřící a představitelé církví svoji misi už úplně nevzdali, bude to krásný výsledek – a kolektivní dílo tento potenciál má.
Zdeněk R. Nešpor (Český lid, roč. 111 /2024/, č. 1, s. 123–127)

Publikácia Vize zdaru, vize zmaru: Proměny církví v Česku a na Slovensku v kontextu restitucí predstavuje dôležité dielo v oblasti výskumu náboženstva v kontexte reštitučných procesov v Českej republike a Slovenskej republike. Tematicky však väčšina kapitol knihy presahuje otázky reštitúcií a venuje sa viacerým aspektom fungovania, existencie a budúcnosti cirkví týchto krajinách. Interdisciplinárna povaha knihy je jednou z jej najväčších výsad. Výsledky antropologických terénnych výskumov dopĺňajú výsledky mediálnej analýzy, analýzy zákonov, legislatívy a relevantných cirkevných aj necirkevných dokumentov, ako aj vybraných aspektov verejného diskurzu. Kniha komplexným spôsobom predstavuje pluralitu existencie cirkví v súčasnej českej a slovenskej spoločnosti, pričom autori na viacerých miestach venujú pozornosť aj niekedy inak opomínaným témam. Na záver by som rád dodal, že výsledkom kolektívnej práce autorov je monografia rozširujúca poznatky dôležité nielen pre vedeckú obec, ale aj pre českú a slovenskú občiansku spoločnosť.
Michal Uhrin (Slovenský národopis 72/1/)

Kniha zaujme již svým povedeným názvem, který vhodně ilustruje důsledky nové reality, které se musí církve v obou zemích postupně přizpůsobovat. Autorský kolektiv si klade za cíl nabídnout čtenářům komparativní srovnání českého a slovenského kontextu, přičemž se věnuje primárně otázce hospodaření církví, jejich působení ve veřejném prostoru a v neposlední řadě vizím budoucnosti. Jak české a slovenské církve přemýšlejí o budoucnosti? Jak hospodaří, investují a spravují půdu? Jak vidí svou roli ve společnosti? Na tyto a mnohé další otázky se snaží autorky a autoři uvedené publikace odpovědět svým etnografickým výzkumem, který uskutečnili v obou zemích (konkrétně v rámci deseti vybraných církevních společenství). Bohatý empirický materiál, oborově pestrou skladbu výzkumného týmu, aktuální tematické ukotvení a čtenářsky příjemný styl prezentace zjištění považuji za největší přednosti této zajímavé knihy.
Lukáš Dirga (Sociológia 56, 2024, č. 3)