tištěná kniha e-kniha
Biografický slovník obětí nacistické perzekuce z řad vědecké obce v českých zemích 1939–1945

Biografický slovník obětí nacistické perzekuce z řad vědecké obce v českých zemích 1939–1945

Svazek I (A–K)

Šimůnek, Michal V.Kostlán, Antonín (eds.)

témata: historie – 20. století

brožovaná, 354 str., 1. vydání
vydáno: duben 2019
ISBN: 978-80-246-3614-6
doporučená cena: 420 Kč

E-shop

Anotace

Osudy vědců perzekvovaných za nacistické okupace a během druhé světové války byly dosud české veřejnosti předkládány zpravidla výběrově a bez adekvátního historického zhodnocení. Tuto mezeru se dlouhodobě snaží zacelit systematický výzkum Centra dějin vědy Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, jehož výsledkem je i dvousvazkový slovník, který přináší první souborný biografický přehled přímých obětí z řad významných vědců působících v českých zemích, a to bez ohledu na jejich původ, národnost, působiště či obor.
Na konkrétních lidských osudech je ukázáno, v jakém rozsahu došlo v tomto období k bezprecedentním zásahům do personálního složení zdejší vědecké obce. Vzhledem k tomu, že tito odborníci představovali nezanedbatelnou část společenské elity meziválečného Československa, umožňuje práce lépe pochopit i uplatňování diskontinuitních mechanismů ve vývoji české společnosti 20. století.
První svazek obsahuje biografické medailony 71 významných vědeckých osobností, které zemřely v důsledku nacistického běsnění v letech 1939–1945. Každý medailon je doplněn podrobným výčtem archivních pramenů a bibliografickým soupisem.