Urbánní situace

Urbánní situace

Město v čase globalizace

Mongin, Olivier

témata: filozofie
edice: Myšlení současnosti

e-kniha, 1. vydání
překlad: Wolf, Edita
vydáno: srpen 2017
ISBN: 978-80-246-3690-0
formáty e-knihy PDF
doporučená cena: 240 Kč

E-shop

Anotace

Francouzský filosof a esejista Olivier Mongin nabízí strukturované pojednání toho, co dnes, v době globalizace, znamená město nebo urbánní prostor. Nejde ovšem o mezioborovou tematickou encyklopedii, ale spíše o rámec konfrontace různých oborů, jimž je téma různým způsobem vlastní – literatury, historie, architektury, sociálních věd – rámec mající umožnit, aby se město opět mohlo stát obecným pojmem: polis, předmětem politiky v nejzásadnějším smyslu, tedy toho, co je občanům společné, a nebylo pouze termínem či slovem, nabývajícím vzájemně nesouvisejících významů v různých polích odborné způsobilosti.
„Urbánní situace“ neoznačuje jen vztah mezi principy a skutečnostmi urbánního prostoru, ale současně také urbánní zkušenost, spočívající v jeho užívání.

Recenze

Kniha je hutná a pevné myšlenkově sevřená, zůstává přitom otevřena širokému publiku díky esejistickému přístupu. Podle mého soudu může přispět k orientaci v současnosti, která je kvůli své rychlosti proměny a neustálého mediálního překrývání nesnadno pochopitelná.
Filip Šenk (ERA21, č. 01/2018, str. 11)

Nejnovější tituly v edici