tištěná kniha
Komentované dokumenty k ústavním dějinám Československa - soubor I.–IV.

Komentované dokumenty k ústavním dějinám Československa - soubor I.–IV.

Gronský, Ján

témata: právo – právní historie

vázaná, 1. vydání
vydáno: říjen 2009
ISBN: 80-246-1028-0
doporučená cena: 385 Kč

E-shop

Anotace

První část čtyřdílné řady dokumentů, které mají vztah k československým ústavním dějinám obsahuje
dokumenty z let 1914-1945. Vnitřně se člení do dvou kapitol. Vznik samostatného Československa a tzv. první
Československá republika (28. 10. 1918?29. 9. 1938) je předmětem části první. Část druhá ? Doba nesvobody (30. 9. 1938-4. 5. 1945) - obsahuje dokumenty z tzv. druhé republiky, Protektorátu Čech a Morava, období prozatímního státního zřízení v zahraničí a Slovenského štátu. Publikace je určena především právníkům, historikům a posluchačům právnických fakult.
Druhá část čtyřdílné řady dokumentů k československým ústavním dějinám obsahuje dokumenty z období 1945-1960. Publikace se člení do dvou částí. První zahrnuje dokumenty z období od Košického vládního programu do přijetí Ústavy 9. 5. 1948. Uvádí dokumenty, které ilustrují vývoj poválečného státu Čechů a Slováků a právního postavení národnostních menšin v Československu. Druhá část nabízí dokumenty do přijetí ústavy v roce 1960.
Třetí část čtyřdílné řady dokumentů týkajících se československých ústavních dějin tvoří dokumenty z let 1960 až 1989. První část publikace představuje dokumenty vydané v období tzv. socialistické ústavy, které mají především ukázat prosazování socialistické zákonnosti, ale i mírné uvolňování vedoucí k "pražskému jaru" v roce 1968. Druhá část dokumentů charakterizuje období tzv. normalizace ve federativní republice z let 1968 -1989. Obsahuje především ústavní zákony z dané doby, zákony o federaci, legislativní a druhotné normativní akty spolu s projevy, které zazněly ve Federálním shromáždění či dobovém tisku. Součástí svazku je také Prohlášení Charty 77 a dokument Několik vět.
Čtvrtý a poslední díl "Komentovaných dokumentů k ústavním dějinám Československa" obsahuje dokumenty krátkého období po listopadu 1989 , ve kterém na jedné straně vstoupila československá ústavnost do zcela nové kvality v návratu ke státní ideji, kterou do ní vložili její zakladatelé, avšak na druhé straně se stala poslední etapou československé státnosti a ústavnosti, etapou ústavně utvrzeného rozkladu a nakonec i rozpadu společného státu Čechů a Slováků. V publikovaných dokumentech a rozsáhlých komentujících poznámkách tak ilustruje dvojjediný a rozporný proces budování demokratického ústavního státu a současně vytváření politicky a ústavně zdůvodnitelných podmínek pro jeho sebelikvidaci.
Kromě všech federálních ústavních zákonů tohoto období obsahuje IV. díl i řadu dalších legislativních aktů, obnovujících lidská a občanská práva a svobody a kladoucích základy demokratického právního státu. Ve sborníku jsou též zařazena některá klíčová usnesení Federálního shromáždění a obou národních rad a dále tři pracovní návrhy ústav (ČSR, ČSFR a ČR), které nebyly realizovány. Politické dokumenty jsou soustředěny zejména v šestnácti dokumentech z listopadu a prosince 1989.