Defending Nazis in Postwar Czechoslovakia

Defending Nazis in Postwar Czechoslovakia

The Life of K. Resler, Defence Counsel ex officio of K. H. Frank

Drápal, Jakub

témata: biografie a paměti, historie – 20. století, právo – právní historie

e-kniha, 1. vydání
překlad: Barton, Anna
vydáno: březen 2018
ISBN: 978-80-246-3731-0
formáty e-knihy PDF, epub, mobi
doporučená cena: 280 Kč

E-shop

Anotace

Život advokáta Kamilla Reslera byl plný paradoxů. Jako mladík byl
aktivní v Sokole i v anarchistických a dělnických spolcích. Čtyři roky sloužil v rakouské armádě, ale vážně zraněn byl až v československém vojsku. V roce 1936 obhajoval Němce obviněného z velezrady, kvůli čemuž byl označen za zrádce a defétistu. Po Mnichovu se ale postavil za židovské kolegy z advokacie a za války působil v odboji.
Kamill Resler byl však především muž, který dovedl přesvědčit jednoho z představitelů Třetí říše, aby se vzdal nacismu: jako obhájce K. H. Franka před retribuční spravedlností se stal člověkem, kterému se Frank otevřel jako nikomu jinému, a to přesto, že jej Resler – jak Frank uvedl – deprimoval svou neúprosnou tvrdostí a kritikou německých akcí.
Tato kniha nabízí komplexní pohled na Reslerův život a jeho pohled na chvíle, kdy hájil klienty jak proti vůli společnosti, tak i proti vůli své. Jedním z jeho odkazů je definice hlavního úkolu advokáta: „Obhájce musí [tedy] zapomenout na své vlastní cítění a smýšlení, vzdát se své osobnosti a, ať je mu to sebetrpčí, konat svou povinnost do všech důsledků.“

Recenze

“The book is timeless and every lawyer should read it. On a background of individual cases it attractively presents that… there is a set of ethical rules we must follow.”
Pavel Zeman, Supreme Prosecutor of the Czech Republic

“Life of Kamill Resler might serve as a perfect example for upcoming generation of lawyers.”
Stanislav Balík, former judge of the Constitutional Court of the Czech Republic

“This publication will be sought not only by attorney, but it will be also thrilling reading for anyone who is interested in recent history”
Vojtěch Lažanský, attorney