Journal homepage
Editorial board
Contact: miluse.volterova@lfp.cuni.cz
Distribution: Ilona.Baxova@lfp.cuni.cz
PLZEŇSKÝ LÉKAŘSKÝ SBORNÍK, Vol 2015 No 81 (2016), 71–81
Výživový stav a stravovací zvyklosti dětí Plzeňského kraje
[Nutritional status and dietary patterns of school children in the West-Bohemia region]
P. Sedláček, J. Langmajerová, Z. Weber, T. Hirschner, J. Dvořáková, D. Müllerová
published online: 29. 03. 2016
abstract
Nutritional status and dietary patterns of school children in the West-Bohemia region The article informs about the prevalence of overweight and obesity and about food habits and dietary patterns of school children in the West-Bohemian region. The data were collected from the cross-sectional study “Mapping the state of schoolchildren’s health and obesity in Pilsen region”. The study proved an increasing trend in the prevalence of obesity and overweight among the school children. It has almost doubled compared to the year 1991: overall, overweight and obesity were found in 19.7% of school children (19.5% of 8–9 years old and 19.8% of 12–13 years old). Although the study did not demonstrate an increase in energy intake of school children in comparison to our study from 2003, there was confirmed the deterioration of undesirable habits coming with age – only less than half (47%) 8–9 years old and only 37% of 12–13 years old school children accomplish the intake of fruit and vegetables at least once or more times per day. In the overall comparison to 2003, the energy value of food and fat intake have decreased slightly. 19.7 % of children aged 8–9 and 19% of schoolchildren aged 12 to 13 drink sweetened beverages at least once a day. Fastfood among primary school children is minor, it is eaten at most by 0.5% of schoolchildren from both age categories, but there can be seen a negative trend in the rising frequency of intake with increasing age. Conversely, the number of children with regular eating habits decreases with age; at the age of 12–13 it is 15.8% less than at the age of 8–9. The project was funded by the Regional Authority of the Pilsen Region from the grant award called “Healthy Pilsen Region”. Výživový stav a stravovací zvyklosti dětí Plzeňského kraje Příspěvek informuje o prevalenci nadváhy a obezity a stravovacích zvyklostech dětí školního věku z Plzeňského kraje. Data byla získána v průřezové studii „Zmapování stavu zdraví a obezity školní mládeže v Plzeňském kraji“. Studie prokázala narůstající trend prevalence obezity a nadváhy u dětí školního věku. Výskyt nadváhy a obezity se téměř zdvojnásobil proti roku 1991: celkově byla nadváha a obezita zjištěna u 19,7 % dětí ve školním věku (u 19,5 % 8–9letých dětí a u 19,8 % 12–13letých dětí). Studie sice neprokázala zvýšení energetického příjmu dětí školního věku v porovnání s rokem 2003, avšak potvrdila zhoršování nežádoucích stereotypů s věkem – příjem ovoce a zeleniny alespoň jednou nebo vícekrát za den splňuje pouze necelá polovina (47 %) 8–9letých dětí a už jen 37 % 12–13letých dětí. V celkovém porovnání s rokem 2003 se mírně snížila energetická hodnota stravy a mírně se snížil příjem tuků. Slazené nápoje alespoň jednou denně pije 19,7 % dětí věku 8–9 let a 19 % školáků ve věku 12–13 let. Potraviny typu rychlého občerstvení u dětí základních škol jsou minoritní, jednou denně a více je konzumuje maximálně 0,5 % dětí v obou věkových kategoriích, ale i zde lze pozorovat negativní trend v podobě nárůstu četnosti jejich příjmu s vzrůstajícím věkem. Klesá počet pravidelně se stravujících dětí, ve věku 12–13 let je to o 15,8 % dětí méně než 8–9letých. Projekt byl financován Krajským úřadem Plzeňského kraje z dotačního grantu Zdravý Plzeňský kraj.