PLZEŇSKÝ LÉKAŘSKÝ SBORNÍK
PLZEŇSKÝ LÉKAŘSKÝ SBORNÍK
A multi-disciplinary medical journal publishing scientific works from theoretical and clinical fields with English summaries as well as works by foreign contributors in English. The chapter "Faculty Life" offers personal messages, reports on the faculty's activities in the past year and presents a complete bibliography of the medical faculty's departments and clinics in the year. The journal has been published since 1956.

Journal homepage

Editorial board

Contact: miluse.volterova@lfp.cuni.cz

Distribution: Ilona.Baxova@lfp.cuni.cz

PLZEŇSKÝ LÉKAŘSKÝ SBORNÍK, Vol 2016 No 82 (2016), 55–61

Genetické a epigenetické faktory ovlivňující vyhasínání exprese laktasy: stárnutí na molekulární úrovni

[Genetic and epigenetic factors influencing lactase nonpersistence: aging at a molecular level]

J. Kotyza

published online: 25. 11. 2016

abstract

Genetic and epigenetic factors influencing lactase nonpersistence: aging at a molecular level The inability to digest lactose, the major carbohydrate component of milk, due to lactase nonpersistence, is a common trait in adult mammals, except in certain human populations that exhibit lactase persistence. The lactase gene is downregulated with age in most individuals but remains active in some individuals. Recent studies show that epigenetically controlled regulatory elements accounted for the differences in lactase mRNA levels among individuals, cell types and species. Genetic factors contribute to epigenetic changes occuring with age at the regulatory elements, because lactase-persistence and lactasenonpersistence DNA haplotypes demonstrated markedly different epigenetic aging. Genetické a epigenetické faktory ovlivňující vyhasínání exprese laktasy: stárnutí na molekulární úrovni Neschopnost štěpit laktosu, hlavní uhlovodanovou složku mléka, z důvodu vyhasínání tvorby enzymu laktasy, je běžným jevem u dospělých savců s výjimkou některých lidských populací, u kterých produkce laktasy přetrvává. Laktasový gen je umlčován s postupujícím věkem u většiny jedinců, u některých však jeho aktivita přetrvává. Nedávné studie ukazují, že za individuální, mezibuněčné a mezidruhové rozdíly v produkci laktasové mRNA jsou zodpovědné epigeneticky kontrolované regulační elementy. Genetické faktory tyto věkově závislé modifikace regulačních elementů ovlivňují, což se promítá do rozdílů v dynamice epigenetického stárnutí mezi DNA haplotypem laktasové adultní inaktivity a laktasové perzistence.

157 x 230 mm
periodicity: 1 x per year
ISSN: 0551-1038

Download