Journal homepage
Editorial board
Contact: miluse.volterova@lfp.cuni.cz
Distribution: Ilona.Baxova@lfp.cuni.cz
PLZEŇSKÝ LÉKAŘSKÝ SBORNÍK, Vol 2015 No 81 (2016)
Pleurotus ostreatus (hlíva ústřičná), běžně používaný doplněk stravy, má schopnost zvyšovat akutní toxické účinky šestimocného chromu u potkanů
M. Bludovská, D. Kotyzová, P. Bíliková, M. Brandová, H. Hájíčková, L. Hronová, V. Eybl
published online: 29. 03. 2016
abstract
Pleurotus ostreatus (oyster mushroom), a commonly used dietary supplement, may increase the acute toxic effects of hexavalent chromium in rats Funghi are important resources of biologically active substances (1). Pleurotus ostreatus (oyster mushroom) is an edible mushroom. Pleurotus ostreatus and its main active substance, the polysaccharide pleuran (β-1,3/1,6 glucan, a major component of cell walls), are widely used as immunomodulatory nutritional supplements (2, 3). Pleurotus ostreatus and pleuran have been shown not only to enhance the defence against infections, but also to lower cholesterol, to have antitumor, anticoagulant, antiinflammatory, antinociceptive and hepatoprotective properties (4–9). Recently, the research has focused on their antioxidant properties (10–13). Administration of β-glucan or Pleurotus ostreatus was effective in decreasing oxidative stress in various organs (liver, kidneys, heart, brain) in rats intoxicated with carbon tetrachloride and acetaminophen and in the liver of mice intoxicated with thioacetamide (14–17). Chromium (Cr) is a naturally occurring metal that exists in many oxidation states, but the trivalent form – Cr(III) and the hexavalent form – Cr(VI) occur most frequently in the environment (18). While Cr(III) is an essential nutrient involved in glucose and lipid metabolism and improving insulin sensitivity by enhancing intracellular signalling (19–22), Cr(VI) is a toxic and carcinogenic pollutant (23). Occupational exposure and Cr(VI) and contamination of the environment is a result of an extensive use of hexavalent chromium compounds in diverse industries (stainless steel production, chrome plating, leather tanning, manufacturing of colour pigments, wood treatment) (24, 25). Reactive radical species play an important role in the pathogenesis of Cr(VI) toxicity. Cr(VI) readily enters cells and undergoes an intracellular reduction to Cr(III), during which reactive Cr intermediates Cr(V) and/or Cr(IV), as well as superoxide, hydrogen peroxide, and hydroxyl radical are generated (26–29). The present study was designed to investigate the antioxidant and protective effects of Pleurotus ostreatus in acute intoxication with hexavalent chromium in the liver and kidneys of rats. Pleurotus ostreatus (hlíva ústřičná), běžně používaný doplněk stravy, má schopnost zvyšovat akutní toxické účinky šestimocného chromu u potkanů Pleurotus ostreatus (P. o.), hlíva ústřičná, se často používá jako imunomodulační doplněk stravy. Bylo prokázáno, že P. o. a pleuran (β-1,3/1,6 glukan obsažený v P. o.) kromě zvýšování obranyschopnosti proti infekcím také snižují cholesterol, mají protinádorové, antikoagulační, protizánětlivé, antinociceptivní a hepatoprotektivní účinky. V poslední době se výzkum zaměřuje i na jejich antioxidační účinky. Šestimocný chrom je toxický polutant s karcinogenními účinky. V mechanismu jeho toxicity hraje významnou roli produkce reaktivních forem kyslíku. Cílem studie bylo ověřit možné protektivní a antioxidační účinky při akutní intoxikaci chromem. Potkani – samci kmene Wistar byli rozděleni do tří skupin: kontrola, Cr(VI) a Cr(VI) + P. o. Sušený P. o. ve formě prášku byl podáván perorálně sondou jako suspense v destilované vodě (500 mg/kg těl. hmotnosti/den) po dobu deseti dní. K2Cr2O7 (40 mg/kg těl. hmotnosti/den) byl aplikován i.p. jednorázově desátý den od začátku pokusu. Zvířata byla usmrcena 24 hodin po podání chromu a byly odebrány vzorky tkání a krve. V homogenátech jater a ledvin byla stanovena hladina peroxidace lipidů, redukovaného glutathionu, aktivity glutathionperoxidázy a glutathionreduktázy a obsah chromu. V séru byly stanoveny hladiny ALT, AST a GLDH. Předpokládaný antioxidační účinek nebyl prokázán. Podání chromu významně zvyšovalo hladiny ALT, AST a GLDH. Ve skupině Cr(VI) + P. o. byly hodnoty AST a GLDH proti skupině Cr(VI) ještě významně vyšší. Také obsah chromu v játrech a ledvinách byl ve skupině Cr(VI) + P. o. významně vyšší než ve skupině Cr(VI). Schopnost zvyšovat toxické účinky chromu v játrech a jeho distribuci do tkání nebyla u P. o. až dosud popsána. Vzhledem k běžnému používání doplňků stravy s P. o. by měl být pozorovaný efekt a jeho mechanismus dále studován.