Blog

80 let od narození Jaroslava Jirsy

31. 01. 2023 Juan Zamora

V roce 1994 stanul v čele edičního střediska UK, z něhož vybudoval prosperující a uznávané „kamenné“ Nakladatelství Karolinum, jež vedl přes 15 let do konce roku 2009.

Ve středu 1. února si připomínáme 80 let od narození PhDr. Jaroslava Jirsy (* 1943), dlouholetého ředitele Nakladatelství Karolinum.

Po studiích na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (čeština a dějepis, 1965) působil dva roky v tehdejším Ústavu pro českou literaturu Československé akademie věd, poté na katedře politologie FF UK (1967). V době normalizace vedl antikvariáty v Ječné ulici a v Luxoru na Václavském náměstí a knihkupectví v nakladatelství Československý spisovatel. V roce 1994 stanul v čele edičního střediska UK, z něhož vybudoval prosperující a uznávané „kamenné“ Nakladatelství Karolinum, jež vedl do konce roku 2009.

Zemřel 22. února 2010.

V rozhovoru pro univerzitní časopis Forum (1/2007) řekl: „Jestli mám právo být na něco hrdý, pak je to snad fakt, že se Nakladatelství Karolinum stalo standardním nakladatelským domem, a zejména to, že jeho kolektiv je profesionální, dobře generačně vyvážený a i nadále připravený patřičně realizovat výzvy a nároky kladené na kvalitu práce univerzitního nakladatelství akademickou obcí.“

Na jeho památku uděluje Univerzita Karlova Cenu Jaroslava Jirsy za nejlepší učebnici roku vzniklou z pera autora či autorského týmu působícího na UK.

Osobnost Jaroslava Jirsy si připomeňme v glose současného ředitele nakladatelství Petra Valo a v textech přátel a spolupracovníků.