Evropská integrace z pohledu teorie veřejné volby

Evropská integrace z pohledu teorie veřejné volby

Loužek, Marek

témata: ekonomie a finance, politologie a mezinárodní vztahy

e-kniha, 1. vydání
vydáno: duben 2017
ISBN: 978-80-246-3079-3
formáty e-knihy PDF
doporučená cena: 180 Kč

E-shop

Anotace

Evropská integrace není a priori nic dobrého ani špatného. Jde o výsledek střetávání různých zájmů. V posledních letech však nelze nevidět, že se Evropská unie dostala do krize. Evropské instituce nefungují dobře, Unie trpí demokratickými deficity, důvěra občanů v ni je nízká, vyhrotily se problémy eurozóny, eskaluje migrační krize a některé země (jako např. Velká Británie) podnikají kroky k vystoupení z Unie.
Cílem monografie je uchopit evropskou integraci z pohledu teorie veřejné volby. Autor předkládá náčrt teorie mezinárodní politiky, rozebírá dějiny evropské integrace, diskutuje proces rozšiřování vs. opouštění EU, nabízí ekonomii evropské integrace, analyzuje hlasovací sílu v EU, rozebírá krizi eurozóny a poslední kapitolu věnuje migrační krizi.

O autorovi

Marek Loužek (* 1975)
přednáší na Národohospodářské fakultě VŠE a Filosofické fakultě UK. Působí jako ekonom v Institutu Václava Klause. V letech 1999–2002 pracoval jako ekonomický poradce předsedy Poslanecké sněmovny. V letech 2003–2013 působil jako analytik Centra pro ekonomiku a politiku a jako externí poradce prezidenta republiky. Je autorem sedmi monografií a řady odborných statí vydaných doma i v zahraničí.